MEIKEL's ELVIS PRESLEY PAGE

Elvis 1935 - 1977

in swedish De fyra kapitlen:

in swedish De fyra kapitlen: Elvis uppväxt | Elvis 50-tal | Elvis 60-tal | Elvis 70-tal

Elvis photo

del 1

Här kommer jag att i korta ordalag beskriva viktiga händelser i Elvis liv, från 1935 - 1977. Jag har delat upp denna beskrivning (egentligen tolkningar från olika böcker) i fyra delar:

Detta är som sagt ingen utförlig biografi, utan jag har specialiserat mig på vissa aspekter vilka även dessa beskrivs kortfattat. De finns inbakade i delarna ovan i den tidsperiod de hör hemma.

Syftet med denna text är alltså bl.a följande:

* Jag ska försöka ge en bild av Elvis som person. Han hade ett speciellt uppträdande inför publik och i det offentliga, men privat var han nästan en helt annan person. Hans personlighet beskrivs mycket bra i böckerna "If I Can Dream" av Elvis närmsta vän (utanför familjen) Larry Geller, och boken "Elvis, Tidernas Story" av journalisten Bill E Burk som också kom att bli en ganska god vän med Elvis. Då jag skrev denna text (1996) hade jag ännu inte läst "Elvis Aaron Presley - Memphismaffian berättar" volym 1-3, som är mycket bra böcker. Dessa rekomenderas varmt.

* Ge inblick i någon av hans filmer: skådespelarnas namn och handling. Jag har även gjort en lista över vilka filmer Elvis har gjort. Detta ingår i 60-tals delen. (Så småning om kommer troligtvis min webbplats att innehålla en egen sektion som behandlar Elvis filmer)

* Elvis comeback efter uppehållet som livesångare (på 60 talet gjorde han mest filmer). Både 1968 comebacken och comebacken som turnerande sångartist 1969. Hans missbruk av droger kommer också kort att beröras.

Denna text kan också ses som en introduktion till de som inte tidigare har hört talas om Elvis.


Elvis uppväxt

Kort om den första perioden i Elvis liv

Elvis Aron Presley föddes den 8 januari 1935 i fattigkvarteren i Tupelo, Mississippi. Hans mor hette Gladys Love Smith (1912 - 58) och hans far hette Vernon Elvis Presley (1916 - 1979). Elvis hade också en tvillingbror Jesse Garon som dog vid födseln.

1938 döms Vernon till fängelse för checkförfalskning och blir fri 1941, detta år börjar också Elvis skolan.

Vid tio års ålder (1945) sjunger Elvis för första gången offentligt, detta sker i en talangtävling i Tupelo (Mississippi-Alabama Fair and Dairy show). Han framför låten Old Shep som han senare 1956 spelar in proffessionellt. Elvis blir tvåa i tävlingen och får fem dollar. Året efter får han sin första gitarr.

1948 flyttar familjen Presley till storstaden Memphis och Elvis börjar i L.C. Humes High School.

Elvis i tonåren

Vid sexton års ålder kom Elvis in i en djupt känslomässig kris, som förändrade hans stil rejält. Han var inte längre någon töntig bondgrabb utan han började ett steg mot den person som senare skulle slå värden med häpnad, ett steg mot att bli den stora tonårsidolen. Denna kris som Elvis hade vid denna tid gjordes först uppmärksammad i upprepade mardrömmar. Dessa mardrömmar var till en så stor grad underliga och skräckinjagande att man kunde undra varför han eller familjen inte gjorde något åt det. I drömmarna befann han sig på soffan i vardagsrummet sovande när han angreps av en hop rasande män. De rörde sig i mot honom och plötsligt befann han sig i en våldsam strid. Elvis skrek i sömnen och viftade med armarna. Det kunde hända att han även gick i sömnen.Orsakerna och grunderna till dessa drömmar kunde vara ren fantasi eller också byggda på det faktum att Elvis blev utsatt för förföljelse i skolan, en förföljelse orsakat av det geni som han var.

En sommardag 1951 beslöt han sig att ändra sin frisyr (världens mest berömda frisyr). Han gick inte till en frisör som många skulle ha gjort utan till en skönhetssalong och där fick han början till sin berömda frisyr. Efter detta köpte han en burk "Royal Crown Pomade" och smörjde in sitt hår med, så att det blev flera nyanser mörkare och glänste riktigt ordentligt. Efter detta behövde han också nya kläder. Han gick till en affär på Beale Street och köpte sina nya kläder, bl.a. byxor som var insydda vid vristerna och utställda vid knäna, till det ett smalt mockaskärp och en färgsprakande skjorta. Nu hade Elvis början på sin nya image. Men denna förändring gjorde honom till ett retobjekt bland de andra tonåringarna som hånade och förlöjligade honom. Men Elvis vägrade ge efter och behöll ändå sin originella frisyr.

Elvis var en typ som inte lät någon köra med honom, han besvärade ingen utan levde bara på sitt eget sätt. Han satte aldrig igång bråk men om någon bråkade med honom så var han en jäkel på att försvara sig. Fem år senare hade Elvis blivit den "ligist" som han som pojke omedvetet försökte efterlikna. Han hade blivit ganska bra på att slåss med knytnävarna han hade även hotat en person med en pistol (den hade dock lösa skott). Om vi hoppar över till slutet av Elvis liv så äger han nästan alla varianter av moderna dödliga handeldvapen och har sjunde gradens svarta bälte i karate (8:e graden enligt andra källor).
Men Elvis var nu inte enbart en ligist utan han utvecklade också sina goda sidor som jag tycker att övervägde i hela hans levnadstid. Goda sidor som tålamod, hjälpsamhet, förmåga att lyssna samt hans välkända artighet.

Under sista året i skolan vågade Elvis sjunga inför åskådare som han inte kände. Det var nu underhållaren Elvis började framträda. I en skoltävling vann han och fick stormande applåder för låten Old Shep som sju år tidigare givit honom pris på festivalen i Tupelo.

>> Fortsättning Elvis 50-tal
<< Tillbaka till Elvis main page
Fortsättning Elvis 50-tal | Tillbaka till Elvis main page