MEIKEL's ELVIS PRESLEY PAGE

Elvis Karate

in swedish Denna lilla skrift ska kort beröra Elvis intresse för kampsport (martial arts). Elvis tränade kampsport från slutet av 50-talet nästan ända fram till sin död. Då hade han hunnit skaffa sig nästan alla grader av svart bälte. Kampsport var en av Elvis stora passioner.


Photo of Elvis doing karate with Kang Rhee

I mars 1958 gick Elvis in i USA's armé. Troligtvis började han med kampsport 1959 när han var stationerad i Tyskland. Hans första instruktör hette Jürgen Seydal och var shotokan stilist. I Tyskland spenderade Elvis en stor del tid till att praktisera karate, vilket var hans nya stora passion. Till skillnad från andra "hobbys" som han började med och sedan lika fort släppte så kom Elvis att fortsätta med kampsport resten av livet (19 år till). Elvis tränade under Hank Slemansky (en chito ryo stilist som också tränade Dan Inosanto) och fick svart bälte när han kom tillbaka till USA 1960. Ett gospelalbum (titel: His Hand In Mine) släppt året efter, visar Elvis vid ett piano bärande en svart-bälte-knappnål på sitt kavajslag. Hank Slemansky dog några år senare i strid i Vietnam.

Elvis hjälpte till att lära medlemmarna i sin "Memphismaffia" (de personer han hade runt sig, vänner, anställda, livvakter etc.) karate. Senare anställdes livvakter och nya medlemmar av Memphismaffian utifrån deras kunskaper i kampsport. En del var rekommenderade av Ed Parker och andra ledande personer i kampsport.

Vi förflyttar oss en kort stund fram till en Elvis koncert 1974 (1 Sept. 1974 för att vara exakt). Under en lång monolog på scenen berättar Elvis att hans ena hand svullnad efter att ha slagit av tegelstenar före koncerten. Han berättar vidare att något liknande hände under inspelningen av filmen G.I. Blues 1960 (Elvis första film efter militärtjänsten). Han hade spenderat mycket av sin tid mellan tagningarna att slå av brädor och tegelpannor, som en sorts demonstration för filmteamet. Tydligen gjorde han något fel vilket fick hans hand att svullna upp. Make-up personerna fick göra sitt bästa för att handen skulle se normal ut. Elvis gjorde sedan en scen med filmens kvinnliga huvudperson och en gitarr med en "big fat hand that looked like it belonged to someone else". Han berättade också att om man ser på baksidan av omslaget till albumet G.I Blues så kan man se honom knäppa sin gitarr med sin svullna hand (Japp, det stämmer!).

1960 besökte Elvis en kampsport demonstration som hölls av Ed Parker på Beverly Wilshire Hotell i L.A. Han blev så imponerad att han efteråt talade med Ed, "You seem to be a rebel in your field as I am in mine". Elvis var mycket imponerad av de innovativa metoder Parker visade upp och de flytande rörelserna i kenpo. Ed Parker sade senare att Elvis studerade ett väldigt disciplinerat system och gillade kenpons flexibilitet. De båda blev vänner och Parker skulle undervisa/instruera Elvis då och då under resten av Elvis liv.

Sett till hans stil var det tydligt att IKKA kenpo var den primära influensen vad det gällde Elvis tillämpande av kampsport. Ed Parker menade att Elvis var duktig på kenpo (Elvis hade svart bälte) och gjorde ofta honom förlägen genom att kunna IKKA manualen bättre än honom själv.

Elvis kunde klara sig själv bra i ett slagsmål. I 1956 slogs han med en svartsjuk make i Toledo och vann (han hamnade dock i domstolen men blev frikänd). I samma år däckade han en storvuxen bensinmacks-assistent och hans kompis (igen hamnade han i domstolen och blev frikänd). Elvis lärde sig snabbt. Enligt honom själv fick han andra gradens svarta bälte 1963, hoppade över tredje graden och belönades med fjärde graden någon gång på 1960 talet. Femte graden kom 1971, sjätte tidigt i 1973 och åttonde graden i augusti 1974. Elvis sade till Ed Parker (och flera andra) att vore han inte så involverad i underhållning som han var skulle han ha gillat att ägna sin fulla tid åt kampsport, träning och undervisning. På samma sätt som han gjorde med R&B musik och andra influenser som Elvis blandade in i sina tidiga inspelningar, exponerade han kampsporten till en massa människor, gav det publicitet vid en tid då det var relativt okänt. Elvis var en av de få kända icke-asiater med svart bälte.

Ett av de effektivare sätten Elvis "förde ut" kampsporten på var genom att integrera det i sina filmer som ofta innehöll slagsmålsscener. I några av filmerna är karateinfluenserna i dessa scener speciellt tydliga -- kolla G.I. Blues, Wild in the country, Blue Hawaii, Follow that dream, Kid Galahad, Roustabout, Harum Scarum och Double Trouble t.ex. Under en av slagsmålsscenerna i Flaming Star bröt Elvis armen på en av sina medspelare (Red West, också medlem av Memphismaffian). En sak som inte är så vida känt är att Elvis gjorde många av sina "stunts" i sina filmer. I "Flaming Star" t.ex. föll han av en skenande häst utan att skada sig.

Elvis sparrade men var aldrig med i någon turnering, vilket berodde på att han inte hade så mycket tid att ägna sig åt kampsport som han ville. ändå tränade han flera timmar om dagen när han kunde. Han gillade verkligen alla aspekter av kampsporten och försökte på sitt sätt sprida ordet. Detta var långt innan Bruce Lee gjorde samma sak. Elvis var dock långt ifrån Bruce Lee's skicklighet i teknik och innovation, men har ni någonsin hört Bruce Lee sjunga...? Även i 1968 TV specialen hade Elvis en lång kampsportsekvens vilket dock klipptes bort från showen (kan dock ses i den video som är ute nu).

När Elvis 1969 gjorde comeback som turnerande live sångare började han köra med en ny scen stil, där hans erfarenheter i kampsport till viss del integrerades. En sorts hybrid av hans tidiga scenrörelser och de kontrollerade rörelserna i karate. Hans rörelser inkluderade många handrörelser och fotarbete tagna från kenpo koreograferat med musiken. även olika typer av slag och anddra armrörelser. Han gjorde även på scenen en del "side" och "roundhouse" sparkar och gick ofta (under låtarna "Suspicious Minds" och "Polk Salad Annie") ned i spagat med ena benet böjt (single leg split/side split) och skiftade sida, medan han fortfarande var i spagat, till andra benet. Många av dessa rörelser fanns kvar tills hans död men minskade under hans sista år. I 1971 och 1972 lade han till en lång kata-typ sekvens i slutet av låten "Suspicious Minds", vilket gjordes till ackompanjemang av endast trummor. Elvis lärde t.o.m. ut karate till sin trummis så att han bättre skulle kunna förutse hans rörelser och för att Elvis gärna såg att hans vänner intresserade sig för karate. En del av hans scen-stil kan ses på dokumentärerna "Elvis - That's the way it is" från 1970 och "Elvis on tour" från 1972. Dessa dokumentärer har funnits ett tag på videofilm.

1970 började Elvis träna under Kang Rhee i Memphis (och gav honom 50 000 dollar för att bygga en ny skola, plus även en Cadillac), som hade en pasaryu skola i Memphis. Elvis fortsatte även att träna med Ed Parker som han också gav en Cadillac (Elvis sade till honom att "bilen blockerar min garageuppfart, kan du ta den bort från mig?"). Elvis gav honom även capen och bältet som det var meningen att han själv skulle ha på "Aloha" satellit-koncerten (vilket inte direkt gladde Elvis kostym designer, eftersom materialet inklusive utsmyckningen var värd flera tusen dollar och Elvis gav dem till Parker bara några dagar före koncerten). Ed Parker turnerade även med Elvis -- mer som en vän än en betald livvakt. Elvis var så fängslad av kenpo att han hade låtit sy på kenpo märket på flera av sina scenkostymer i 1970. I de flesta av hans scenkostymer mellan 1972 och 1975 hade han även satt fast ett stort IKKA emblem på sina svarta Gibson gitarrer.

Under 1970 talet utökade Elvis den icke fysiska sidan av kampsport. Han hade även tidigare sysslat med yoga, meditation, en hel del filosofi och andra saker (förr kallades det "ockult", numera pratar man om "new age") sedan mitten av 1960 talet.


Back to the Elvis main page.