MEIKEL's ELVIS PRESLEY PAGE

Elvis 1935 - 1977

in swedish De fyra kapitlen:

in swedish De fyra kapitlen: Elvis uppväxt | Elvis 50-tal | Elvis 60-tal | Elvis 70-tal

del 2

Elvis 50-tal

Elvis genombrott (1954)

Elvis första försök att göra en professionell inspelning ägde rum den 6:e juli 1954 på Sun Records. Låten han valde att spela in var I Love You Because. Till sin hjälp hade han musikerna Scotty Moore och Bill Black. De första försöken med låten misslyckades och Sam Phillips tyckte att det var dags att avbryta för en paus. I pausen började Elvis "leka" med Arthur Crudupt låten That`s All Right Mama och Scotty Moore hängde på. Sam Phillips råkade lyssna på grabbarna och tyckte att det faktiskt lät ganska bra. De tog om låten igen och efter att tag spelade de in låten. Elvis hade sjungit in låten i sin stil, inte den "bluesiga" stilen som Arthur Crudupt hade utan en mera lantlig, Elvistypisk stil. Sam Phillips förstärkte Elvis röst med ett svagt darrande eko. Samma dag skulle Elvis också hitta en baksida till "That`s All Right Mama". Baksidan blev Bill Monroes Blue Moon of Kentucky, en Country klassiker.

Det som utmärker Elvis framförande av dessa låtar (framförallt Blue Moon of Kentucky) var Elvis idé-rikhet och impulsiva förmåga att sjunga på sitt eget (storslagna) sätt. Elvis speciella sätt att "rocka upp" countrymusiken eftertogs senare av sångare som: Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Roy Orbinson m.fl., som sedan också blev storstjärnor.

Photo of Elvis Följande lördag hade Sam Phillips fått Dawey Phillips att spela Elvislåtarna på sin lokala radiostation. Dawey hade lite problem med detta eftersom han bara spelade svart musik, men han gick tillslut i alla fall med på att spela den. Ungefär mellan kvart över åtta och halv nio hördes för första gången Elvis i eten. Succén var ett faktum. Folk ringde till stationen vanligtvis för önskningar, men den här kvällen var det samma önskningar hela tiden, nämligen spela "That´s All Right" och "Blue Moon"! Dawey blev så imponerad av responsen att han ville ha med Elvis i radion. Han tog kontakt med Gladys, Elvis mamma, som blev stormförtjust. Hon letade rätt på Elvis och senare befann han sig i studion där Dawey skulle intervjua honom. Elvis var nervös och när Dawey skulle intervjua honom sade han: - Mr Phillips, jag vet inte hur man gör när man blir intervjuad. Skivförsäljningen blev en succé, 5000 exemplar beställdes av skivan under den första veckan efter att den spelats i radion. Skivan låg vid månadens (juli) slut på tredje plats på Memphis Country and Westernlista. Sam Phillips rådde Elvis att göra ett kontrakt med Scotty Moore som bokningsagent.

På kvällen den 30:e juli 1954 gjorde Elvis sin riktiga offentliga debut som underhållare på "The Shell" i Overton Park. Med sina musiker Scotty Moore och Bill Black drog han igång med That´s All Right där han gav allt han hade. Publiken började med en gång att ropa och skrika. Den följdes sen av Blue Moon. Publiken var allt igenom positiv på hans framförande, hans sätt att röra sig, hans skakande på sitt vänstra ben och naturligtvis hans sång som hetsade upp och gladde publiken.

Elvis nära vän Larry Geller 1956

Förhållandet mellan Elvis och Larry grundade sig ända från början i deras sökande efter livets mening, deras gemensamma intresse för esoteriska filosofier, religioner, läror och konster. Det faktum att Elvis oftast alltid berättade sitt innersta för Larry gör faktiskt honom till en av de mest pålitliga källorna till Elvis personlighet och privatliv. Larry kom till att bli Elvis bästa vän utanför familjen. De förstod varandra otroligt bra. De hade även till viss del samma filmidoler: Marlon Brando, James Dean.

1956 fick Larry för första gången höra talas om Elvis Presley. Han fick höra låten Heartbreak Hotel och blev mäkta imponerad. Innan Elvis spelade in Heartbreak Hotel hade han haft lokala hittar som spelats in på Sun Records i Memphis.

That´s All Right
Blue Moon of Kentucky
Milkcow Blues Boogie
You´re Heartbreaker
Baby Let´s Play House
I´m Left You´re Right She´s Gone
Mystery Train
I Forgot to Remember to Forget
I Don´t Care If the Sun Don´t Shine

Den sistnämda var den enda som hade nått topplistorna.

Photo of Elvis

Elvis sångstil fick Larry och hans kompisar att tro att han var svart, och när de fick se en bild på honom blev de chockade: Han var vit och dessutom bara 21 år. När Elvis sedan visades i TV: Stage Show och Milton Berles och Ed Sullivans program blev Larry och hans kompisar, ja nästan hela landet mäkta imponerade. "Han var vild, fri, fräck och kraftfull" . Han hade en otroligt imponerande stil, han hade friheten att gå klädd som han ville. Han kunde sjunga skramlig rock, sentimentala ballader, Country, Blues, Gospellåtar. Han hade ett väldigt brett register. År 1956 slog han igenom stort, han var The King! Då kom hitlåtar som:

I Want You, I Need You, I Love You
Hound Dog
Don´t Be Cruel
Love Me Tender

Alla gillade dock inte hans stil. För vissa personer med hög moral gick han inte hem. Det som upprörde mest var hans sätt att röra sig på scenen: hans s.k. sexuella utstrålning som gjorde tonårsflickorna i publiken galna.

14:e augusti 1958 En del av Elvis dör

Elvis mor Gladys Presleys död var något som skadade Elvis oerhört. Hon dog den 14 augusti 1958 då Elvis var 23 år gammal. För Elvis var hans mor allt i världen. Det var hon som tröstede honom vid motgångar, visade honom den rätta vägen och såg till att han höll sig i skinnet. Elvis ville ge henne del sina framgångar, visa henne tacksamhet för allt hon har gjort för honom. Gladys var den person som Elvis älskade mest av alla. detta gjorde att hennes död tog honom hårt, mycket hårt. Detta fick kanske också Elvis att för första gången ställa sig frågor om döden. Gladys död tror jag att kan vara grunden till Elvis intresse för det andliga, såsom spirituism m.m. Detta förstärktes senare när Elvis träffade Larry Geller, som berättade för Elvis om andlighetens mysterier och om sina egna erferenheter samt gav Elvis ofantligt mycket litteratur att läsa, men detta kommer vi till senare.

Låtskrivarna, Elvis och överste Parker

När Elvis skrev kontrakt med överste T Parker, började han förändra vissa saker, bevaka sina egna intressen (tjäna pengar). Parker gjorde som regel att ingen låtskrivare fick komma i närheten av Elvis. Detta fick till följd att Elvis inte kunde få fram/disskutera låtar med låtskrivare på det sätt som han ville ha det. Det var början av Parkers manipulation av Elvis. En manipulation som till stor del förstörde Elvis (då räknar jag inte med drogerna). Parker gjorde sina affärer för pengar åt sig själv, utan medmänsklighet. Han brydde sig inte om Elvis personligt, bara han kunde dra in pengar.

Åter till låtskrivarna. Elvis kunde alltså inte tillsammans med låtskrivarna få fram det aldra bästa materialet, melodier som var ett med hans unika framtoning. Elvis fick altså ta det material han fick. det var en blandning av gamla och nya sånger, av svarta och vita sånger. Både bra och dåliga sånger. 60 talet präglades mest av medelmåttiga filmer, då var låtarna av sämre kvalité. Många filmlåtar var inget att ha, men ändå var det största antalet av Elvis andra låtar på 60 talet bra, såsom de storslagna: Suspisious Minds och In the Ghetto.


Topplista Elvis 50-tals låtar

Här följer ett urval av alla de låtar Elvis sjöng på 1950 talet. Listan innehåller några av mina personliga favoriter. Jag vill därför påpeka att detta inte är någon lista över hans mest sålda låtar eller något sådant, utan en helt personlig topplista.

Även 60 och 70 tals delen kommer att avslutas med en liten topplista.

 1. Jailhouse Rock
 2. King Creole
 3. I Need Your Love Tonight
 4. Hard Headed Woman
 5. Wear My Ring Around Your Neck
 6. I'm Left, you're Right, She's Gone
 7. Lawdy Miss Clawdy
 8. I Was The One
 9. I Want You, I Need You, I Love You
 10. Got A Lot O' Livin' To Do
 11. One Night (With You)
 12. Don't Leave Me Now
 13. Blue Christmas
 14. Treat Me Nice
 15. My Wish Came True
 16. Dont'
 17. Dixieland Rock
 18. Young Dreams
 19. Playing For Keeps
 20. Ain't That Loving You Baby
 21. Don't Be Cruel
 22. Heartbreak Hotel
 23. Old Shep
 24. Young And Beautiful
 25. Mystery Train
 26. Trying To Get To You
>> Fortsättning Elvis 60-tal
<< Tillbaka till Elvis main page
Fortsättning Elvis 60-tal | Tillbaka till Elvis main page